Search

Èxit de la sessió especial de les converses literàries Boira Baixa al Museu del Ter

El passat dijous 20 d’octubre va tenir lloc una nova sessió de les converses literàries Boira Baixa amb el comentari d’Els castellans de l’escriptor manlleuenc Jordi Puntí. En aquesta ocasió, l’acte es va traslladar al Museu del Ter on els assistents van poder visitar l’exposició “Reconstruint els pisos de Can Garcia” i debatre el llibre en el menjador que recrea l’interior d’un pis dels desapareguts blocs de Can Garcia. Amb aquest marc idoni, i en consonància amb l’objectiu de l’exposició de reivindicar la memòria d’aquests pisos i dels seus veïns, al llarg de la tertúlia es va tenir present la rellevància que han tingut els pisos de Can Garcia per entendre el creixement de Manlleu i la configuració de la societat actual.

A partir de la ficció d’infantesa que Puntí descriu al llibre, es va constatar com en la majoria de casos, els estereotips negatius construïts sobre el barri de l’Erm parteixen d’un imaginari simbòlic alimentat pel recel a la immigració i no directament de fets reals. La segregació i la desconeixença de la realitat que es vivia al barri de l’Erm permeten entendre com per una colla de nens, aquells que Puntí va conèixer a la realitat i descriure a la ficció, l’Erm fos vist com un lloc insegur i perillós. Per altra banda, en la conversa també es van tractar altres qüestions com per exemple: la diferència de percepció que existia entre nens i nenes al voltant del fenomen migratori, la repetició dels prejudicis que també s’han aplicat a la immigració estrangera o la importància de l’escolarització. Una conversa útil i enriquidora, on amb el pretext del llibre també es van poder abordar temes actuals sobre la pèrdua del sentit comunitari al barri de l’Erm, la falta d’espais de relació i coneixença entre els veïns de Manlleu i la importància que precisament tenen aquests espais per crear contextos d’igualtat.