Search

Per què un nou Casal Popular Boira Baixa?

Des de la seva fundació l’any 2002, el Casal Popular Boira Baixa s’ha consolidat com a punt de trobada d’un bon grapat d’organitzacions i entitats diverses. Hem experimentat un creixement sostingut que, accentuant-se els darrers anys, ens va empènyer a iniciar un profund debat intern que partia de la constatació que el local de Dalt Vila on el 2007 vam establir la nostra seu ja no responia ni a les nostres necessitats ni a les del moviment popular manlleuenc. Ens proposàvem, doncs, fer una decidida passa endavant que ens permetés augmentar la nostra capacitat d’incidència i de transformació de la vida quotidiana manlleuenca.

Tot plegat ens va portar a fer pública, l’abril de 2021, l’ambiciosa iniciativa de bastir un nou Casal Popular Boira Baixa al centre de la ciutat. Després de mesos de treball frenètic, un any i mig més tard vam anunciar l’adquisició de l’immoble situat a la cruïlla entre la plaça Flama del Canigó i el c/ Enric Delaris. A través de la rehabilitació i ampliació de l’edifici existent, hi estem construint la nostra nova seu: un espai més ampli, dinàmic i accessible, que pretenem que fomenti i apliqui l’economia social i solidària i actuï com a nexe de lluites i projectes.

Res d’això seria possible sense el granet de sorra dels i les centenars de socis/es de l’entitat, però necessitem i volem ser-ne més. Amb determinació, sense renúncies i partint de més de vint anys de trajectòria, construïm col·lectivament un bastió de lluita per l’alliberament nacional, social i de gènere als Països Catalans. Entre totes i tots, aixequem el nou Boira Baixa!

Les fases del projecte

Adquisició del terreny i adequació de la terrassa.

Completada!

Rehabilitació estructural de l’edifici i construcció d’un nou nucli annex. Posada en marxa d’un bar-restaurant i d’un espai per fer-hi reunions i assemblees. 

En curs!

Habilitació de la primera i segona plantes de l’edifici, amb despatxos per a entitats, organitzacions i/o cooperatives, biblioteca i arxiu populars i més àrees de trobada.

Quin és el cost de la iniciativa?

No tenim res a amagar i, com a acte de total transparència, detallem públicament els comptes del projecte de construcció d’un nou Casal Popular Boira Baixa.

Compra de l'espai

Immoble situat a la cruïlla entre la plaça Flama del Canigó i el carrer Enric Delaris. 

101.580,35€

Finançat a través de fons propisquotes de soci/a, donacions individuals i col·lectives i micropréstecs mancomunats a interès 0.

Adequació de la terrassa

Primavera de 2023. Per desenvolupar-hi tot tipus d'activitats.

5.858,25€

Finançat a través de fons propis i quotes de soci/a.

Cost estimat de la primera fase d'obres

Rehabilitació estructural de l’edifici i construcció d’un nou nucli annex. Posada en marxa d’un bar-restaurant i d’un espai per fer-hi reunions i assemblees. 

150.000€

Finançat a través d'un préstec concedit per la cooperativa de serveis financers ètics Coop57, a més de fons propis i quotes de soci/a.

Com l'estem finançant?

És evident que un projecte d’aquesta envergadura requereix importants fonts de finançament. N’estem combinant diverses, sense perdre la independència econòmica i política: no volem dependre ni de la banca tradicional ni de les institucions. Alhora, subratllem la dimensió col·lectiva de les finances de la iniciativa.

Quotes de soci/a

Els i les socis/es són la peça clau del projecte: en garanteixen l’estabilitat i la continuïtat. És per això que apostem per consolidar i seguir augmentant aquesta massa social. Ens hi ajudes? 

Fes-te’n soci/a!

Finançament extern

Per fer front al cost de la fase 1 de la iniciativa hem rebut un préstec (150.000€) de la cooperativa de serveis financers ètics Coop57.

Així mateix, per l’adequació de la terrassa vam ser guardonats amb un premi de la Fundació La Bastida (2.000€), organització dedicada al foment de l’economia social i solidària.

Donacions i micropréstecs mancomunats

Donacions individuals i col·lectives i micropréstecs mancomunats a interès zero que persones vinculades al projecte han fet al Boira Baixa. 

Fons propis

Estalvis i recursos que hem generat en base a la nostra activitat ordinària.

Cronologia

Últimes notícies sobre el projecte

Vídeos