Search

En marxa les obres de construcció del nou Casal Popular Boira Baixa

Nou_BB_LQ

Ja fa unes setmanes que s’han iniciat les obres de construcció del nou Casal Popular Boira Baixa, ubicat a la cruïlla entre la plaça Flama del Canigó i el carrer Enric Delaris. N’expliquem públicament els detalls, així com el seu cost i les vies de finançament que l’estan fent possible; alhora, anunciem la posada en marxa d’una nova campanya comunicativa encarada a seguir augmentant la nostra massa social.

 

Un projecte per etapes

Recordem que tenim previst desplegar la totalitat del projecte per etapes. Després de l’adquisició col·lectiva de l’immoble —anunciada a principis d’octubre de 2022— i l’adequació i inauguració de la terrassa —estrenada la Diada de St. Jordi de 2023—, passos que englobem en una “fase 0”, ens trobem immerses en els treballs per fer possible el següent pas: la “primera fase”.

Aquesta ha de tenir com a resultat la posada en marxa d’un bar-restaurant i d’una sala àmplia per poder-hi desenvolupar trobades i assemblees diverses. Per fer-ho, estem rehabilitant estructuralment l’edifici existent i construint un nou nucli annex a aquest, pel cantó del carrer Enric Delaris. La planta baixa estarà ocupada per l’espai gastronòmic i de trobada, mentre que l’àrea de reunions s’ubicarà al primer pis. Preveiem que ambdues zones quedin totalment acabades en el marc d’aquesta fase i treballem amb l’horitzó temporal de la primavera-estiu de 2024.

Quedarà per una segona etapa la posada a punt definitiva de la primera planta —on està previst ubicar-hi, també, diferents despatxos per a entitats, organitzacions i/o cooperatives, així com la biblioteca i arxiu populars del Casal— i la rehabilitació del segon pis.

 

Cost i finançament del projecte

Posem en valor, un cop més, la dimensió col·lectiva de la iniciativa, tot subratllant que està essent possible gràcies a la col·laboració d’un bon grapat de persones, tant a nivell econòmic com d’implicació en diferents formes i graus. Alhora, no tenim res a amagar i, com a acte de transparència, detallem públicament els comptes del projecte.

Fins al moment, el nou Casal Popular Boira Baixa ha tingut un cost de 107.438,60€: 101.580,35€ de l’adquisició de l’immoble i 5.858,25€ de la posada a punt de la terrassa. Aquesta quantitat ha estat coberta a partir de: fons propis de l’entitat, quotes de soci/a, donacions individuals i col·lectives i micropréstecs mancomunats a interès zero que persones vinculades al projecte han fet al Boira Baixa. Així mateix, la nostra entitat va ser guardonada amb un premi de 2.000€ de la Fundació La Bastida —organització dedicada al foment de l’Economia Social i Solidària—, els quals vam invertir en l’adequació de l’exterior de la parcel·la.

L’import estimat de la següent fase, ja en execució, és de 150.000€. Per tal de finançar-la, hem obtingut un préstec de la cooperativa de serveis financers Coop57, que compta amb una llarga i reeixida trajectòria. Abans d’aprovar-ne la concessió, l’entitat de finances ètiques i solidàries va avaluar i constatar la viabilitat econòmica del projecte, així com el seu valor social. Els avals necessaris per aconseguir el finançament van tenir, novament, un caràcter mancomunat, que posa de manifest un cop més el caràcter col·lectiu de la iniciativa. Amb tot plegat, hem comptat amb l’orientació de l’assessoria cooperativa Coop de Mà.

 

Tret de sortida a la campanya “Tota pedra fa Casal”

Les quotes de soci/a són la pedra angular que garanteix l’estabilitat i continuïtat del projecte. En aquest sentit, fem una valoració molt positiva del creixement substancial i continuat del nombre de socis/es des que vam fer pública, l’abril de 2021, la intenció de fer un salt qualitatiu en forma de nou i ambiciós casal popular. Un degoteig de noves incorporacions que va augmentar significativament a partir de la inauguració de la nova terrassa.

Així, comptant amb vora 290 persones sòcies —i, per tant, a les portes d’assolir l’“#Objectiu300” que ens vam marcar—, anunciem el tret de sortida de la campanya “Tota pedra fa Casal. Aixequem juntes el nou Boira Baixa!, hereva de l’antecessora “Agafem impuls”. Ho fem amb la intenció de consolidar i de seguir incrementant la massa social del Casal, així com de continuar difonent el conjunt del projecte i el punt en què aquest es troba. Recordem que fer-se’n soci/a és molt senzill, només cal omplir un formulari disponible a www.boirabaixa.cat/socies.

 

Més enllà de les noves parets

Reiterem que la construcció d’una nova seu va molt més enllà de les parets que l’albergaran i que, amb aquesta, pretenem augmentar la nostra capacitat transformadora de la realitat manlleuenca, tot proporcionant al teixit associatiu i popular de Manlleu un espai útil i versàtil que permeti generar sinergies i actuï com a punt de trobada per treballar, des de baix a l’esquerra, per l’alliberament nacional, social i de gènere als Països Catalans.

Per acabar, el fem una crida a seguir participant activament de totes les activitats que organitzem, a enfortir la nostra assemblea i a consolidar i seguir ampliant la nostra base, tant en forma de sòcies, com de militants. Com sempre, entre totes, tot!

 

Gener de 2024

Manlleu, Països Catalans