Més de cent-cinquanta persones es van apropar el passat dissabte 23 de novembre a la nova seu del Casal Popular Boira Baixa de Manlleu per tal d’inaugurar l’espai. L’edifici, rehabilitat amb més de 1500 hores de voluntariat, acull un bar-restaurant.
La inauguració, va tractar-se d’un espai obert a tots i totes les manlleuenques en un emotiu acte on es va fer un repàs a la trajectòria realitzada per obrir el nou espai. Un viatge que començava el 2021 amb la intenció d’adquirir la parcel·la situada a la plaça Flama del Canigó, cantonada amb el carrer Enric Delaris i que seguia, després de mesos de feina, l’1 d’octubre de 2022, amb l’anunciament de la compra de l’antic habitatge del pintor manlleuenc Mercuri Molera i la intenció de rehabilitar-lo.
La primavera de 2023 vam obrir-ne la terrassa i l’1 d’octubre posàvem la primera pedra de la construcció. Un any i escaig després, la rehabilitació de l’edifici i l’adequació de la planta baixa ja és una realitat. Aquesta planta acullirà un bar-restaurant que ha de servir per dinamitzar l’activitat de l’espai i permetre finançar la resta de les obres. Serà un espai gastronòmic on gaudir de bon beure i bon menjar en un ambient distès, còmode i compromès amb els productes del territori. El local estarà obert de dimecres a diumenge cada vespre i també els caps de setmana per dinar i s’hi podran degustar tapes, entrepans, plats amb guarnició, postres casolans i begudes artesanals.
L’espai de restauració, però, és una peça més d’un projecte que va molt més enllà: el nou Casal Boira Baixa, que s’està fent realitat per fases i preveu acollir espais per col·lectius, assemblees i una biblioteca popular. Aquest nou local no hauria sigut possible sense la implicació de més de 450 sòcies que fan viable econòmicament el projecte, essent així un dels casals i ateneus amb més persones sòcies del país. Durant l’acte de presentació, es va recordar que el projecte del Casal beu d’una llarga tradició, molt present a Manlleu, on cada poble i cada vila tenia un centre obrer o un ateneu republicà. Aquells obrers sabien qui eren i sabien quina cultura els feia forts gràcies als centres obrers. Ens emmirallem amb aquesta tradició perquè les reivindicacions dels obrers de finals del segle XIX són encara vigents. Lluitaven perquè la cultura, l’educació i la política fossin formes d’emancipació i arribessin a tothom. I ho feien en espais construïts amb els seus recursos, finançats pels socis i que els permetessin tenir autonomia.
La història particular del Casal neix amb els casals i ateneus dels anys noranta, que apareixien com a espais autogestionats i independentistes. En Casal Popular Boira Baixa forma part de la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans. Espais que donen resposta a les necessitats del país, com s’ha vist fa molt poc quan hem estat els primers a impulsar espais de recollida de material per la crisi causada per la Dana al País Valencià. Els casals impulsem grups de suport mutu, col·lectius ecologistes, feministes i entitats de cultura popular que són el millor llegat que podem deixar.
Així doncs, ens reafirmem que som un mitjà per enfortir i multiplicar el moviment popular manlleuenc i, tot i que des dels nostres inicis hem fet una funció cultural i social sovint poc valorada i amb moltes traves administratives, ara esperem que aquesta funció la puguem fer encara amb més dedicació i de forma col·lectiva. Aspirem a actuar com a nexe i incubadora de projectes i lluites.
L’acte de presentació va finalitzar amb una actuació musical d’Acústik Minions, un brindis col·lectiu i el punxa-discs DJ Rutxo.